Geintegreerde visie op duurzaamheid

Op 24 februari 2016 was De Maatschappij departement Drenthe op bedrijfsbezoek bij Invent Beilen.

Hier waren wij getuige van de samenwerking tussen Negotica Development Projects en Invent.
Twee bevlogen bedrijven met echte materiekennis die een visie weten neerzetten die daadwerkelijk verandering kan borgen.

Wie wil dat niet: energie neutraal wonen!
Dat wil zeggen energie besparen door je huis zo goed mogelijk te isoleren en energie opwekken met zonnepanelen. En hiermee besparen op je energierekening!

En natuurlijk: niet iedereen heeft een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Maar misschien je buurtgenoten wel. Door samen te werken in groter verband - dorpen, buurtschappen en stadswijken - is het mogelijk gezamenlijk energie neutraal te worden.

De bewoners nemen het initiatief in het proces naar energie neutraliteit. SEN ondersteunt, adviseert en zorgt dat het proces goed verloopt. Pieter Brink, voorzitter van SEN, presenteerde het SEN 10 stappenplan om te komen tot een energieneutraal dorp of buurtschap.

Via trends en voorbeelden werden wij meegenomen naar een toekomst waar duurzaamheid, comfort, veiligheid en zorg onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Zeker is de transitie naar een betrouwbaar, duurzaam en concurrerend energiesysteem een maatschappelijke uitdaging. Niet voor niets staat deze uitdaging hoog op de Innovatie Agenda van Noord-Nederland. In hun presentaties legden zowel Invent als Negotica de verbinding tussen energie en comfort in combinatie met oplossingen om levensloopflexibel te kunnen wonen. Daarbij werd de happiness index als graadmeter geïntroduceerd en passeerden antwoorden de revue op vragen als:

• Wat voor prijskaartje hang je aan levensplezier en wat is de rol van domotica als middel om comfortabel en efficiënt wonen, werken en leven makkelijker te maken?
• Hoe kunnen in- en uitgaande energiestromen in kaart worden gebracht zodat inzichtelijk wordt hoe duurzaam een duurzame woning nu echt is en dus geld oplevert?
• Hoe kan middels intelligente technologie de waarde van een woning of gebouw vergroot worden doordat deze flexibel meegroeit met alle fasen van gebruik?

Kantoor Invent BeilenHet bedrijfs van Invent (foto) proeftuin en duurzaam ervaren inéén”

In zijn presentatie introduceerde Peter van der Tang het Web of Devices als een slimme oplossing om domme apparaten aan elkaar te verbinden. Met treffende voorbeelden zagen wij aspecten als comfort, zorg, welzijn, veiligheid, energie en duurzaamheid in relatie tot elkaar tot leven komen.

Baanbrekend was de visie die Joop Eising etaleerde:
"Energieneutraal zijn is geen doel maar het resultaat!"

Deze stelling in de praktijk gebracht betekent dat je omgeving behalve energiezuinig ook gezond is, comfortabel, toegankelijk, milieuvriendelijk en zeker niet duurder.  

De conclusie was dan ook dat je duurzaamheid beter geïntegreerd kunt aanvliegen en dat -uiteraard- een goed advies onontbeerlijk is. Dan pas realiseer je dat investeren in een beter comfort meer oplevert dan investeren in energiebesparing alleen. 

Het resultaat volgens Invent en Negotica?
Een blauwdruk voor nieuwbouw en ook verbouw die toekomstbestendig, energieneutraal en levensloopflexibel is.

Bekijk hier de oorspronkelijke publicatie op: www.De-Maatschappij.nl

Youtube Video

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl

Energielabel Woningcorporaties

Woningcorporaties zijn verplicht om bij verhuur of verkoop van een woning een energielabel te kunnen overleggen. Daarnaast kan er door het toepassen van (energiezuinige) maatregelen en verbeteringen een wijziging optreden in het energielabel en de energie-index. 

Lees meer

Woning met label transparant