Afdrukken
Categorie: Nieuws
Hits: 6360

Naar aanleiding van het project Onbeparkt Holdbaar in opdracht van de gemeente Midden Drenthe, heeft Invent bij dorpshuizen in de gemeente een energiescan uitgevoerd.
Hieruit voortkomend kunnen we nu met trots melden dat elf dorpshuizen uit het project gezamenlijk 110.000 euro van de gemeente hebben ontvangen om de gebouwen duurzamer en energiezuinig te maken.

Tijdens de energiescan bij deze dorpshuizen is het werkelijk energie gebruik voor gas en elektrisch gedurende een jaar gemonitord. Vervolgens heeft Invent op basis van de energiescans en de informatie over het werkelijk gemeten elektriciteit- en gas verbruik verbetervoorstellen uitgewerkt die moeten leiden tot energiebesparing. Deze verbetervoorstellen van Invent zijn met de gemeente Midden Drenthe besproken wat heeft geresulteerd in een bijdragen van 110.000 euro voor 11 dorpshuizen uit de gemeente.

Tevens zijn deze resultaten ook vermeld in onderstaande publicaties door RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden:

RTV Drenthe dorpshuizenRTV Drenthe:

BEILEN - De gemeente Midden-Drenthe stelt 110.000 euro beschikbaar voor energiebesparende maatregelen voor dorpshuizen in de gemeente.
Volgens de gemeente hebben dorpshuizen steeds meer moeite om de exploitatie rond te krijgen en krijgen ze te maken met stijgende energielasten. Daarom heeft de gemeente
een project opgestart om energie te besparen in het dorpshuis, waaraan momenteel elf dorpshuizen en het sportcomplex in Wijster meedoen. Negen dorpshuizen in de gemeente doen nog niet mee, waaronder die in Hooghalen.
Dubbelglas
Uit gesprekken tussen de gemeente Midden-Drenthe en dorpshuizen zijn een aantal maatregelen gekomen, die de dorpshuizen graag door willen voeren. Zo krijgt de grote zaal van het dorpshuis in Nieuw-Balinge dubbelglas.
Tegenprestatie
Als tegenprestatie voor deze energiebesparende maatregelen, moeten de dorpshuizen verplicht een duurzaamheidsdag organiseren. Het voorstel van het college wordt nog besproken met de gemeenteraad.


Dagblad van het Noorden:

De energiebesparende maatregelen moeten de armlastige dorpshuizen helpen de exploitatie rond te krijgen omdat ze minder geld kwijt zijn aan energie. Veel dorpshuizen in het gebied kampen met een krappe begroting.

Investering
Het geld voor de werkzaamheden komt uit de pot van het duurzaamheidsproject ‘Onbeparkt Holdbaar’ van de gemeente. Naast de dorpshuizen doet het sportcomplex in Wijster ook mee. Het voorstel moet in april nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.Het grootste bedrag gaat naar De Tille in Witteveen. Daar wordt voor bijna 27.000 euro geïnvesteerd in het isoleren van de gevels, dubbele beglazing van de gymzaal, led-verlichting, en ruimteafhankelijke regeling van centrale verwarming.

Besparing energie
Leo Klaverkamp bestuurslid van De Tille is blij: ,,Wij geven het meest uit aan energie, zo’n 12.000 euro per jaar op een begroting van 35.000 euro. Als wij daar 5000 euro op kunnen besparen door zulke maatregelen, zou dat fantastisch zijn.’’ Bijna 20.000 euro is voor De Heugte in Nieuw-Balinge. Daar komt dubbelglas, led-verlichting en aanwezigheidsdetectie. Dorpshuis De Schuur in Zwiggelte wordt voor 17.500 euro duurzaam gemaakt. De zoldervloer wordt geïsoleerd en er komt een tussenmeter voor het splitsen van gas en elektra met het restaurant. In Balinge wordt ‘t Broekhoes voor 10.000 euro opgeknapt. Het dak, de gevels en leidingen worden geïsoleerd en er komt dubbelglas.

Tegenprestatie
Kleinere bedragen worden ook uitgedeeld. In d ‘Aole Bieb Hoogersmilde wordt voor 1800 euro koolmonoxidedetectie aangebracht en voor dubbelglas in het tochtportaal gezorgd.
Als tegenprestatie voor het geld moeten de besturen van de dorpshuizen ieder een duurzaamheidsdag voor de buurt organiseren. De negen overige dorpshuizen in het gebied doen nog niet mee, maar komen in een volgende ronde aan bod.