Vanaf 15 september is er 60 miljoen subsidie beschikbaar voor huiseigenaren en vereniging van eigenaren (VvE) voor energiebesparende maatregelen. De subsidie geldt wanneer de huiseigenaar of VvE minstens 2 verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepast. Hierbij moet u denken aan:

 • Dakisolatie
 • Gevelisolatie,
 • Vloer/bodem of spouwmuur -isolatie
 • HR++glas

Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee van bovenstaande soorten isolatie, kan daarnaast ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen, zoals:

 • Isolerende deuren
 • Energiezuinige kozijnen (bij driedubbel glas)
 • Warmteterugwinning
 • Een vraag gestuurd ventilatiesysteem

Bonus van €4000,- bovenop de subsidie voor toepassing zeer energiezuinig pakket.
Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van € 4.000 bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Officiële aankondiging subsidie in Staatscourant:
Subsidie regeling woningen en VVE Staatscourant
Lees hier de officiële Staatscourant publicatie en de gedetailleerde subsidie voorwaarden.

Doel regeling
De subsidie regeling heeft tot doel energiebesparing te stimuleren in bestaande koopwoningen in de particuliere sector alsmede in bestaande gebouwen van VvE, woonverenigingen en coöperaties.

Financiering
Het is mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De nieuwe subsidie is namelijk ook met een Energiebespaarlening te combineren.
Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk. Wij informeren u graag over de juiste financieringsmogelijkheden voor uw situatie.

Ook subsidie op  zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel
Daarnaast zijn er buiten deze subsidie om ook mogelijkheden voor subsidie op een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel.

Maatwerkadvies
Wilt u advies over welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning of gebouw? Een Invent EnergiePrestatie-Adviseur (EPA) kan u via het Maatwerkadvies adviseren. Voor maatwerkadvies bestaat tevens een separate subsidie wanneer de energiebesparende maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Een maatwerkadvies geeft eigenaren inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen. Invent is officieel gecertificeerd volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500, om een maatwerkadviesrapport voor u te verzorgen.

Het maatwerkadvies geeft u onder andere:

 • Een helder overzicht van de huidige energieprestatie van uw woning of gebouw;
 • Inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen;
 • Inzicht in de kosten, baten en terugverdientijden van deze maatregelen.

Een maatwerkadvies voor uw woning of VvE, of wilt u meer weten over energiebesparing, al dan niet in combinatie met subsidie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kijk hier voor meer informatie.

Aanvragen subsidie:

Offerte nodig

Om de subsidie aan te vragen, moet u een offerte hebben van een bedrijf. Belangrijk is om deze nog niet te ondertekenen maar te wachten op de ontvangstbevestiging. Maatregelen die al zijn uitgevoerd, komen niet in aanmerking voor subsidie.

Aanvraag indienen
Op de website van RVO.nl vindt u het formulier waarmee u de aanvraag kunt indienen. U moet dan onder andere invullen waar u de subsidie voor aanvraagt (welke isolatiemaatregelen, welke aanvullende maatregelen, of het om een zeer energiezuinig pakket gaat) en een verklaring meesturen dat u de offerte hebt geaccepteerd.

Verder stuurt u een formulier mee waarop het bedrijf dat de maatregelen gaat uitvoeren heeft ingevuld om welke maatregelen het gaat, om welk oppervlak en wat de isolatiewaarde is. Dit formulier moet door het bedrijf zijn ondertekend.

Als u ook subsidie aanvraagt voor een maatwerkadvies dan stuurt u een kopie van de factuur en een betalingsbewijs mee, plus een verklaring dat u daarvoor nog geen subsidie van een andere instantie hebt gehad. U kunt alleen subsidie krijgen voor een maatwerkadvies dat na 1 september 2016 is opgeleverd.

Uitvoeren maatregelen
Vanaf de datum van subsidiebeschikking hebt u 4 maanden de tijd om de maatregelen te laten uitvoeren.

Overzicht subsidie per maatregel

 Maatregel Minimale kwaliteit   Minimale hoeveelheid     Subsidie per m2
  Rd in m2K/W
U in W/m2K
Tussen woning Hoekwoning /
2 kap
Vrijstaand Etage       
Spouwmuurisolatie Rd≥ 1,1 15 m2 33 m2 50 m2 13 m2 € 5
Gevelisolatie (binnen of buiten)  Rd≥ 3,5 18 m2 40 m2 55 m2 13 m2 € 30
Dakisolatie Rd≥ 3,5 31 m2 38 m2 57 m2 14 m2 € 20
Vloerisolatie Rd≥ 3,5 27 m2 32 m2 44 m2 20 m2 € 5
Bodemisolatie           € 4
HR++ Glas U≤ 1,2 10 m2 12 m2 15 m2 8 m2 € 35
Triple Glas U ≤ 0,8         € 45

 

 

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl