Particulieren met zonnepanelen op hun dak krijgen voor stroom die ze aan het energienet leveren nu precies evenveel als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. 

20170713 InventDe geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept. En dat blijft zo tot 2023. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken besloten.

Eerder waren er plannen om vanaf 2020 de vergoeding voor stroom van zonnepanelen te verlagen. Maar de Tweede Kamer riep Kamp in december op de huidige zogeheten salderingsregeling te verlengen en daar geeft hij nu gehoor aan. Zo'n 450.000 huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak.

Duidelijkheid
De zonnepanelenbranche is blij met de plannen van Kamp. "Hij erkent dat er nog geruime tijd ondersteuning nodig zal zijn voor deze markt", zegt brancheorganisatie Holland Solar. "De voortzetting van de salderingsregeling zal ook zekerheid geven aan woningcorporaties om met hun huurders in zonnepanelen te investeren."
Wat er vanaf 2023 gebeurt, laat Kamp over aan een volgend kabinet. Hij vindt wel dat de regeling moet worden aangepast, omdat hij de overheid steeds meer geld gaat kosten naarmate er meer zonnepanelen bijkomen. Want doordat de duurzaam opgewekte stroom wordt 'weggestreept' ontvangt de overheid minder btw en energiebelasting.

Marktprijs plus subsidie
Kamp heeft in een Kamerbrief een voorkeur voor twee opties die de overheid minder kosten. In beide gevallen gaan energiebedrijven een zelf bepaalde (lagere) marktprijs betalen voor stroom van zonnepanelen. In de eerste optie komt daar een overheidssubsidie per geleverde kilowattuur bovenop. Optie twee is een eenmalige subsidie op het moment dat de zonnepanelen worden aangeschaft.
De zonnepanelenbranche is voorstander van een subsidie per geleverde kilowattuur. Die kan ook steeds aangepast worden, zodat er voor particulieren zekerheid is dat ze in ongeveer zeven jaar hun investering terugverdienen.
Als particulieren minder betaald krijgen voor hun zonnestroom, wordt het aantrekkelijk om een accu in huis te installeren om stroom op te slaan en die zelf te gebruiken als de zon niet schijnt.

Hoe zit het in andere landen in Europa?

Duitsland
In Duitsland staan veruit de meeste zonnepanelen van Europa. Het land werkt met een zogeheten feed-in tarrif, een hoog tarief waar subsidie voor is en dat particulieren krijgen voor zonnestroom die ze aan het net leveren. Maar dat tarief was zo hoog dat het de overheid te veel dreigde te gaan kosten. De afgelopen jaren is het tarief daarom stapsgewijs verlaagd, waardoor er nu minder nieuwe zonnepanelen bij komen dan een aantal jaren geleden.

Italië
Tot zo'n zes jaar geleden investeerde Italië enorm veel geld in het opwekken van zonne-energie. Maar na 2011 stopte het land met de stimuleringsmaatregelen. Italianen moeten nu hun opgewekte energie verkopen aan energiebedrijven. Ze betalen daarover geen belasting, maar krijgen in de praktijk veel minder geld voor hun zonne-energie dan voor de stroom die zij kopen.

Slimme meters
Voor verschillende tarieven voor afgenomen stroom en geleverde stroom zijn sowieso digitale elektriciteitsmeters in huizen nodig. Want analoge meters maken geen onderscheid: als een particulier stroom afneemt draait de schijf de ene kant op en loopt zijn energierekening dus op en als hij stroom produceert draait de schijf simpelweg de andere kant op en gaat zijn energierekening weer omlaag.
Netbeheerders zijn al een tijdje bezig om analoge meters te vervangen door digitale, slimme meters. De verwachting is dat in 2020 minimaal 80 procent van de huishoudens zo'n slimme meter heeft.

Bron: NOS.nl

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl