Afdrukken
Categorie: Nieuws
Hits: 6247

Meer geld besparenDe erkende maatregelen energiebesparing zijn sinds 1 juli 2017 uitgebreid met beheer- en onderhoudsmaatregelen. Daarnaast gelden de maatregelen voor meer sectoren. Ook zij kunnen nu meer geld besparen met energiebesparing. 

Nieuw op de lijst zijn de doelmatige beheer- en onderhoudsmaatregelen (dbo’s). Ze hebben dezelfde verplichte status als de technische maatregelen, maar beschrijven meer manieren van gedrag en beheer. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken en zo zuinig mogelijk instellen van een ventilatiesysteem.

Maatregelen gelden voor meer sectoren
Nu staan ook hotels, restaurants, sport en recreatie, de mobiliteitsbranche, de levensmiddelenindustrie en de agrarische sector op de lijst met erkende energiemaatregelen.

Erkende maatregelen leveren geld op
Om te beginnen gaat het om maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar. Je weet dus dat de besparingen je wat opleveren. Bovendien zijn de maatregelen erkend. Er is dus geen discussie over het nut ervan. Je voorkomt daarmee dat je in de verkeerde maatregelen investeert", aldus Rob van Bergen (ISSO). 

Het is slim om energiebesparing te beginnen met de dbo's. Bedrijven kunnen misschien wel 20 tot 30% energie besparen. Zonder daarvoor dure investeringen te doen. Dbo's zijn ook te combineren met het periodiek onderhoud van gebouwsystemen. Neem dat bijvoorbeeld op in een nieuw onderhoudscontract.

Activiteitenbesluit
De lijst met erkende maatregelen vloeit voort uit het Activiteitenbesluit. Bedrijven en instellingen moeten deze vormen van energiesparing nakomen. De milieudienst controleert daar op.

Energiebesparing verplicht
Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalenten (Aeq) per jaar verbruiken, moeten verplicht energiebesparende maatregelen nemen.

Wilt u weten welke energiebesparende maatregelen voor uw bedrijf of organisatie verplicht en verstandig zijn om uit te voeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kijk hier voor meer informatie.

Bron:RVO