De Rabobank gaat verplichte energielabels introduceren bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed. De bank heeft de ambitie om binnen 10 jaar de hele portefeuille te vergroenen. Eerder kwamen ING en ABN AMRO met vergelijkbare, duurzame maatregelen. De Rabobank gaat verplichte energielabels introduceren bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed. De bank heeft de ambitie om binnen 10 jaar de hele portefeuille te vergroenen. Eerder kwamen ING en ABN AMRO met vergelijkbare, duurzame maatregelen.Vergroenen vastgoed verplichtDe banken volgen het beleid van het kabinet. Eind 2016 kondigde minister Blok van Wonen en Rijksdienst het voornemen aan voor een wettelijk verplichte verduurzaming. Het plan is dat vanaf 2023 kantoorgebouwen van meer dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. 

Geen financiering bruin vastgoed
Rabobank staat niet alleen. Eind vorig jaar kondigde ING al aan niet langer bruine panden te financieren. Tenzij eigenaren met concrete verduurzamingsplannen komen. ING wil in 2023 alleen groene panden in portefeuille hebben. 

Omdat veel vastgoedleningen een looptijd van 5 jaar hebben, gaat de eis al vanaf 2018 in. Net als Rabobank benadrukt ING de noodzaak van vergroening. De bank verwacht dat huurders straks kiezen voor panden met een groen label. Daardoor zullen bruine panden meer leeg staan en relatief in waarde dalen.

Hulp bij verduurzaming
Beide banken bieden klanten hulp om hun vastgoed te verduurzamen. Zo heeft ING een app en 5-stappenplan gelanceerd. Rabobank belooft rendabele verduurzamingsmaatregelen tot 100% te financieren. Panden met een beter energielabel krijgen meer prijsvoordeel.

100% financiering
ABN AMRO maakte in juli een vergelijkbare maatregel bekend. Ook zakelijke klanten van deze bank die vastgoed willen verduurzamen kunnen 100% financiering krijgen. De bank wijst op de voordelen van vergroening. Zoals een lagere energierekening, een comfortabelere werkomgeving, toekomstbestendigheid en beter rendement. 

De tijd lijkt rijp voor de verduurzaming van commercieel vastgoed. ABN AMRO stelde klanten in 2016 hiervoor een miljard euro aan financiering beschikbaar. Het commercieel vastgoed met label A in de zakelijke vastgoedportefeuille van ABN AMRO steeg daardoor van 1% naar 13%. 

Bron: RVO

Wat kan Invent voor u betekenen?
Invent kan voor uw gebouw een energielabel vaststellen of u voorzien van een maatwerkadvies. Wilt u meer weten neem dan vrijblijvend contact met ons op of kijk hier voor meer informatie.

 

 

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl