De verplichting om de oppervlaktebepaling van elke woning volgens de NEN 2580 meetinstructie aan te leveren, wordt uitgesteld naar verslagjaar 2021.

Vorig jaar was deze oppervlaktebepaling verplicht gesteld vanaf 2019. Vaststelling van de juiste gebruiksoppervlaktes is van belang voor een goede marktwaardebepaling. Mocht deze afwijken dan kan dit bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de investeringscapaciteit. Woningcorporaties kunnen tot 2021 nog gebruik maken van andere methodieken zoals de BAG en de gebruiksoppervlakte op basis van de Energie-Index.  De verplichting om vanaf 2021 de NEN 2580 te gebruiken wordt opgenomen in het handboek marktwaardering 2018, dat naar verwachting in november van dit jaar wordt gepubliceerd.  

Gemeenten moeten straks ook voldoen

Naast de woningcorporaties moeten gemeenten straks ook voldoen aan de NEN 2580 richtlijnen, voor de bepaling van de WOZ-waarde. Voor gemeenten was deze verplichting al gesteld per 1 januari 2022.  Dan moeten gemeenten zorgen dat zij voor alle woningen de gebruiksoppervlakte geregistreerd en gecontroleerd hebben om de woningen op basis van deze gebruiksoppervlakte te kunnen taxeren. Hieronder vallen ook de woningen die in eigendom zijn bij woningcorporaties.  Zowel gemeenten als woningcorporaties zijn dus bezig met het grootschalig opnemen en controleren van gebruiksoppervlakten. Dit is de reden waarom het Ministerie van BZK de termijn nu ook voor de woningcorporaties verlengt.

NEN 2580

Combineren en samenwerken

Om zeker te zijn van de juiste gebruiksoppervlakten conform de NEN 2580 kan gebruik gemaakt worden van tekeningen, BIM-modellen of inspecties op locatie. Nog slimmer is om dit te combineren.

Invent kan het opstellen van het NEN2580 meetrapport combineren met de opname voor de Energie Index of het Energielabel. Dit kan zowel voor woningbouw als utiliteitspanden. Dat kan ik één keer of in stappen.

Heeft u geen goede tekeningen beschikbaar dan bieden wij een aantrekkelijke optie om het gebouw ook in 3D vast te laten leggen. Wij kunnen deze werkzaamheden in samenwerking met onze partner Tekenplus verrassend interessant aanbieden. Samen met onze partner VABI kunnen we er voor zorgen dat de opgenomen gegevens duurzaam bewaard worden en beschikbaar kunnen zijn voor de hele organisatie. Hiervoor maken we gebruik van de BIM Made Easy, het BIM-concept voor vastgoed. Woningcorporaties kunnen zo gebruik maken van actuele en betrouwbare informatie over het vastgoed.

Door werkzaamheden te combineren kunnen we in één bezoekmoment een schat aan informatie vergaren en beschikt u over uitgebreide gegevens van de woning volgens de gestelde richtlijnen.

Indien er later een wijziging doorgevoerd moet worden of bijvoorbeeld een splitsing gerealiseerd dient te worden, is dit slechts een snelle en eenvoudige handeling.

Samenwerking tussen gemeenten en corporaties kan zo ook flink wat voordelen opleveren.

Meer weten?

Meer weten over het NEN 2580 meetrapport of onze overige werkzaamheden? Neem dan contact met ons op via 0593-541045 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl