Er is door de overheid een niveau vastgesteld voor woningisolatie die als basis geldt voor een aardgasvrije warmtevoorziening, genaamd de Standaard voor woningisolatie. De Standaard voor woningisolatie is ontstaan uit het klimaatakkoord en is opgesteld door een speciale commissie, welke onder meer bestaat uit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Bouwend Nederland, Techniek Nederland en de Woonbond. De Standaard geeft aan wanneer woningen voldoende zijn geïsoleerd om aardgasvrij te worden en is een advies voor de isolatiegraad van uw woning.

Terugbrengen warmteverlies

Een woning verliest warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Wanneer het warmteverlies kan worden teruggebracht dan kan de woning ook met andere duurzame lage temperatuurbronnen worden verwarmd. De Standaard voor woningisolatie staat per 1 augustus op het energielabel. Hierdoor krijgen woningbeheerders en -gebruikers inzage welke werkzaamheden nog uitgevoerd moeten worden om over te kunnen gaan tot het verwarmen zonder aardgas.

Vanaf augustus 2021 is een nieuwe Standaard voor woningisolatie beschikbaar. De Standaard geeft aan wanneer een woning goed genoeg geïsoleerd is om mogelijk aardgasvrij te worden. De Standaard is ontstaan uit het Klimaatakkoord.

Wat is de Standaard?

De Standaard is een advies voor de isolatiegraad van een woning. Bij een goed geïsoleerde woning is het warmteverlies klein en kan in de toekomst worden verwarmd door lage temperatuurbronnen. Er wordt rekening gehouden met de bouwkundige kenmerken van een woning onderverdeeld in woningen tot en met 1945 en na 1945.

Waarom wordt de Standaard ingevoerd?

De Standaard is ontstaan uit het Klimaatakkoord. Hierin staat dat in 2030 de CO2 -uitstoot met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95%. De CO2 -uitstoot van woningen moet hierdoor ook fors verlaagd worden. Overschakeling op duurzame energie- en lage temperatuurbronnen is hierdoor onvermijdelijk. Om dit mogelijk te maken moet een woning volgens een bepaald niveau geïsoleerd zijn. Als dit niveau te laag is, zal het binnenklimaat niet comfortabel zijn waardoor het niet prettig wonen is. De Standaard geeft de hoogte aan in welke mate een woning geïsoleerd moet zijn om deze overschakeling mogelijk te maken.

Op 1 januari 2023 moet ieder kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit houdt in een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het pand niet aan de eisen dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken.

Check uw energielabel

Wilt u weten welk energielabel uw kantoor heeft? Dan kunt u dit eenvoudig controleren via EP-online. Heeft u nog geen energielabel voor uw kantoor dan adviseren wij u om dit alsnog aan te vragen. Blijkt dat uw kantoor energielabel A, B, C heeft dan voldoet u aan de norm voor 2023. De rijksoverheid streeft naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Ook voor bestaande bouw. Het is raadzaam om te onderzoeken welke energiebesparende maatregelen genomen kunt worden, zodat u tijdig klaar bent voor de toekomst. 

Energielabel D of lager? 

Heeft uw kantoor label D t/m G? Dan kunt u de onderstaande stappen nemen om uw pand naar energielabel C te krijgen. 

 • Vraag een maatwerkadvies aan; een energie adviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert de verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening
 • Verken de financiële regelingen, via een subsidiewijzer
 • Voer de maatregelen uit voor 2023
 • Laat een nieuw energielabel opstellen

Wanneer is het gebouw uitgezonderd van de verplichting

Wanneer is het gebouw uitgezonderd van de verplichting?

 • Wanneer minder dan 50% (met uitzondering van nevenfuncties) van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw als kantoorfunctie dient
 • Wanneer de gebruiksoppervlakte van de kantoor- en nevenfuncties minder dan 100m2 bedragen
 • Als het om monumenten gaat die zijn opgenomen in de erfgoedwet
 • Monumenten die zijn aangewezen in een provinciale of gemeentelijke verordening
 • Kantoorgebouwen die minder dan 2 jaar worden gebruikt
 • Kantoorgebouwen die zijn aangekocht of onteigend in het kader van de onteigeningswet
 • Wanneer er geen systeem aanwezig is in het gebouw om het binnenklimaat te regelen
 • Er meer dan 10 jaar terugverdientijd nodig is om de maatregelen die nodig zijn om het energielabel C te realiseren.

Bron: RVO

Welke stappen kunt u ondernemen?

Om uw gebouw voor 2023 naar energielabel C te krijgen, kunt u de volgende stappen ondernemen:

 1. Maatwerkadvies
  Laat uw gebouw door een gecertificeerd energieadviseur controleren. Een energieadviseur signaleert waar verbeteringen kunnen worden toegepast. Aan de hand van de Erkende Maatregelen Lijst, onderdeel van ISO 75.2, wordt een maatwerkadvies opgesteld. 
 2. Uitvoering
  Op basis van het advies dient u de energiemaatregelen te treffen voor 2023. Belangrijk is om te kijken naar de zogenaamde no-regret maatregelen. Dit zijn aanpassingen die alvast rekening houden met aanpassingen die in de toekomst kunnen plaatsvinden.
 3. Subsidie
  Voor sommige van de energiebesparende maatregelen zijn subsidies beschikbaar. Kijk voor uitgebreide informatie over deze regelingen op de website van RVO, klik hier.
 4. Vernieuwd energielabel op laten stellen
  Na de uitvoering van de maatregelen schakelt u opnieuw een EP-adviseur in om het nieuwe label te laten vaststellen.

Afhankelijk van de status van uw woning of gebouw zijn er een aantal maatregelen raadzaam om uit te laten voeren. De zogeheten no-regret maatregelen, waar u geen spijt van krijgt. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van ‘no regret maatregelen’.

Isoleren
Veel warmte verdwijnt via de muren, de vloer en het dak. Het isoleren van spouwmuren, vloeren en daken zorgen voor enorme besparing op het energieverbruik.

Kieren dichten
Het afdichten van kieren en naden is een uitstekende manier om het energieverbruik omlaag te brengen. Tochtstrips, kit of pur zijn eenvoudige methoden om warmte makkelijker vast te houden.

Oude installaties vervangen
Verouderde cv ketels en ventilatiesystemen verbruiken veel energie, terwijl daar tegenwoordig vaak veel energiezuinigere alternatieven tegenover staan.

Beglazing
De ramen van een gebouw zijn natuurlijk een plek waar veel warmte verloren gaat. De isolatiegraad van glas is vrij laag. Dubbele beglazing van HR++ glas, of zelfs 3-dubbele beglazing leveren een forse besparing op.

Het verduurzamen van uw kantoor heeft vele voordelen:

 • Kantoren worden gezonder
 • Kantoren worden meer waard en kun je het energielabel laten zien bij de bank 
 • Kantoren zijn beter te verhuren
 • Kantoor is dan weer up-to-date en heeft vervolgens minder onderhoud nodig
 • Kantoor voldoet aan wet- en regelgeving
 • Energiekosten per maand gaan omlaag

Inzage in uw verplichtingen

Wilt u meer inzage in uw verplichtingen en hoe u daaraan kunt voldoen dan kunt u dit eenvoudig zien via 'Wetchecker energiebesparing'. Via deze wetchecker van de Rijksoverheid, doorloopt u binnen 5 minuten een aantal vragen en krijgt u inzage wat uw energiebesparingsverplichtingen zijn en hoe u hieraan kunt voldoen.

Bron: RVO

energielabel kantoren
Energielabel C kantoren

Vragen?

Heeft u hierover aanvullende vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Direct een energielabel aanvragen? Klik dan op de onderstaande knop..

 

Energielabel aanvragen

Er bestaan meerdere, softwareoplossingen waarmee u gebouwinformatie kunt beheren. Het meest efficiënte is een cloudoplossing, zoals het Nederlandse Bryder. Dat is een gebruiksvriendelijk ‘building intelligence platform’ voor de opslag en uitwisseling van gebouwinformatie via zogeheten Digital Twins.

Steeds meer uitwisseling van informatie

Vastgoedbeheerders hebben vaak een regierol in een netwerk van samenwerkingspartners. Daarmee wordt de uitwisseling van gebouwinformatie steeds intensiever en zijn er steeds meer partijen bij betrokken. Dit kan ook, omdat gebouwinformatie steeds rijker en betrouwbaarder wordt en omdat de moderne softwareoplossingen de uitwisseling van gebouwinformatie goed en gemakkelijk maakt. Al meer dan een half miljoen gebouwen, woningen en appartementen worden op deze manier beheerd.

Gebouwdigitalisatie

De eerste stap in het proces naar Gebouw Informatie Management is gebouwdigitalisatie. Op basis van het voorhanden zijnde bronmateriaal laten wij Digital Twins maken. Een Digital Twin is een virtuele representatie van het eigenlijke gebouw. Daarin wordt alle gebouwinformatie opgeslagen. Op basis van Digital Twins creëert het systeem desgewenst meteen ook aanvullende informatie en documenten zoals bijvoorbeeld PDF-plattegronden, gebruiksoppervlakte- en NEN2580-rapportages en hoeveelheidcalculaties.

Verrijking

Na het digitaliseren van de gebouwen helpen we u graag met het verrijken van de gebouwinformatie door bijvoorbeeld:

 • Toevoegen van extra gebouwelementen en extra gebouwinformatie
 • Uploaden en toewijzen gebouwgerelateerde documenten, zoals inspectiestaten en contracten
 • Uitvoeren van aanvullende inspecties en controles
 • Leggen van connecties met andere bronnen (bijv. leveranciers, ERP-systemen of Vabi EPA)

Basisfuncties Gebouw Informatie Platform

Met de combinatie van gebouwdigitalisatie, verrijking en Bryder kunt u als vastgoedbeheerder ten volle profiteren van de mogelijkheden:

 • Digital twins - zorgen voor het lokaliseren en visualiseren van gebouwinformatie
 • Easy search - helpt alle informatie en documenten snel te vinden
 • Automatic calculation - geeft direct inzicht in aantallen en hoeveelheden
 • Data dashboard - biedt inzicht en overzicht
 • Connectivity - voor het automatisch vullen en delen van datavelden
 • Dashboards - voor specifieke rollen binnen de organisatie
 • Artificial intelligence - controleert en verrijkt de data
 • Reporting tools - inclusief geautomatiseerde NEN2580-rapportages

20200519 gebouwinformatieplatform

Advies en begeleiding

Wij helpen u graag verder als het gaat om:

 • Advisering & implementatie
 • Procesinrichting en -begeleiding
 • Inrichten van dashboards per rol in de organisatie
 • Verrijking (obv inspecties, offline bronmaterialen, upload van bestaande informatie etc)
 • Controles (verouderde informatie bijwerken, ontbrekende informatie aanvullen)
 • Rapportages
 • Realisatie van datakoppelingen

NEN2580

In het In het kader van de NEN2580-meetrapportages, die voor veel van onze klanten gemaakt moeten worden, hebben we een aantrekkelijke combinatie-aanbieding:

 • Gebouwdigitalisatie: Digital Twin per verhuurbare eenheid
 • NEN2580-meetrapportage
 • PDF-verhuurplattegrond
 • Samen voor één vaste prijs

Met andere woorden: u kunt zonder grote extra investeringen in één keer de stap zetten naar Gebouw Informatie Management via Digital Twins.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij verzorgen desgewenst graag een demo in samenwerking met Bryder.

Contact

Kom jij ons team versterken?

Invent is een advies- en inspectiebureau en bestaat al ruim 20 jaar. Onze primaire doelstelling is het realiseren van een klimaat- en toekomstbestendige woon- en werkomgeving. Dat doen wij dagelijks met een team van 20 medewerkers. We zijn marktleider in Noordoost-Nederland voor EnergiePrestatie-berekeningen, praktijkmetingen en advies. Ons werkgebied is Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel. Onze klanten zijn woningcorporaties, gemeenten, architecten, projectontwikkelaars, aannemers en particuliere opdrachtgevers.

Maak kennis met Invent

Waarom bij ons werken

Door de uitbreiding van onze portefeuille zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s. Wij besteden veel aandacht aan de kwaliteit van de adviserende werkzaamheden. Wanneer je bij Invent komt te werken, ontvang je training en opleiding en zijn er doorgroeimogelijkheden binnen je functie. Tevens bieden wij goede secundaire voorwaarden.

20210616 afbeelding kantoor collJPG

Openstaande vacature

Bekijk hier onze openstaande vacature: 

Open sollicitatie

Staat jouw vacature er niet tussen? Ben jij net mbo of hbo afgestudeerd en heb je affiniteit met verwerking van gebouwgegevens. Stuur dan ‘Open Sollicitatie’. We maken graag kennis met je. Vermeld in jouw motivatie dat het gaat om een 'Open Sollicitatie'. Je kunt jouw motivatie en CV sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl