Het begrip Passief Bouwen

Passief Bouwen wordt steeds meer een begrip in Nederland. Steeds meer particuliere en professionele bouwers kiezen voor Passief Bouwen wat een energiezuinig en comfortabel concept oplevert. Passieve gebouwen zijn ademend en zijn extra goed geïsoleerd. De bijzondere ventilatie-installatie maakt het mogelijk dat er continu verse lucht wordt ingebracht en vuile lucht wordt afgezogen. Daardoor kan de warmte van de verwarmde binnenlucht in het stookseizoen worden overgedragen aan de binnengebrachte frisse buitenlucht.

Principes Passief Bouwen

De eerste winst van Passief Bouwen zit in de warmte die in het stookseizoen wordt vastgehouden en niet verloren gaat. Om te beginnen wordt de woning inclusief ventilatie-installatie ontworpen op een bepaalde basiskwaliteit. De toe te passen verwarmingsinstallatie wordt vervolgens afgestemd op de resterende energievraag.

Daarnaast wordt bij Passief Bouwen het gebouw op het zuiden georiënteerd. De zuid oriëntatie maakt benutting van gratis zonnewarmte bij het passief gebouw in het stookseizoen mogelijk. In de zomer is die zuid oriëntatie van groot belang om oververhitting te voorkomen. In winter zorgt deze zuid oriëntatie ervoor dat de winterzon gemakkelijk binnen kan komen.

Slim ontwerp voor Passief Bouwen

Bij het Passief Bouwen wordt rekening gehouden met ruimtes die warmte nodig hebben. Verwarmde ruimten, zoals woonkamer of kinderkamer, worden gesitueerd aan de zuidkant. Ruimten die warmte produceren of geen warmte nodig hebben liggen aan de noordkant.

 

<

Column Chris Zijdeveld voorzitter van Stichting PassiefBouwen.nl

Het potentieel van passief bouwen in Nederland 

Met een zekere regelmaat komt de vraag: “wat is het potentieel voor passief bouwen in Nederland”. Die vraag is gemakkelijker gesteld dan beantwoord omdat het een blik in de onvoorspelbare toekomst vraagt. Daarom deze beschouwing die houvast kan bieden bij het                bepalen van de koers lees verder..

 

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon: 0593 - 541045 
WhatsApp: 06-83808465
of e-mail: info@invent.nl